ІМіП розроблено посібник “Діалог для відбудови”

Поділіться своєю знахідкою

Експертами Інституту миру і порозуміння (ІМіП) розроблено посібник з ефективного застосування інструментів діалогу в процесі відновлення України. У публікації Ви зможете знайти відповіді на запитання про те, що означає процес діалогу, коли його слід застосовувати, у якому випадку буде ефективним та як може вплинути на процеси відбудови громадах.

Вже протягом 25 років ми допомагаємо спільнотам та громадам знайти спільну мову, вирішити нагальні та довгострокові проблеми і знайти нові можливості для розвитку. За цей час, і особливо після 2014 року, ми часто працювали з комплексними та чутливими темами, які потребують ретельного підходу, зрозумілих і “простих” рішень.

На нашу думку, незамінним інструментом у цьому процесі є фасилітований діалог. Саме діалог дає змогу провести глибинне, всестороннє обговорення, яке буде інклюзивним, конструктивним, і дозволить комплексно подивитись на проблему, щоб знайти найкраще рішення для всіх.

Цим посібником ми пропонуємо діалог як інструмент для відбудови та відновлення. Хочемо показати не лише в теорії, а й на прикладах з практики, що коректно побудований та проведений діалог може суттєво допомогти визначитись із тим, яким насправді має бути наповнення програми з відбудови, і як її потрібно впроваджувати.

“З 2014 року громади по всій Україні були змушені адаптуватись під нову реальність: необхідність реагувати на виклики війни та проводити комплексні реформи різних сфер життя. Можливість бути почутим та долучитись до відбудови також впливає на їх вмотивованість брати участь в ініціативах, що впроваджуються. Зрештою, саме громадам втілювати в життя та користуватись результатами проєктів з відбудови. Тому вони мають бути якісно залучені у процес планування цих ініціатив”, – зазначають автори посібника.

Діалог – ефективний інструмент для проведення конструктивного, репрезентативного та наповненого сенсом обговорення задля пошуку відповіді на складні, але важливі питання. Інструмент, що гармонійно вписується в процеси планування та реалізації програм з відбудови та відновлення.

Більше читайте у повній версії посібника.

Поділіться своєю знахідкою
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 60