ІМіП розпочинає реалізацію Проєкту з дослідження практик меморіалізації для України

Поділіться своєю знахідкою

Інститут миру і порозуміння реалізує проєкт “Травмочутлива і інклюзивна меморіалізація в Україні” спрямований на дослідження світових, національних та місцевих практик меморіалізації. 

У ході реалізації Проєкту буде створено платформу, яка стане майданчиком для роботи експертних груп, що працюватимуть над аналізом та проведенням воркшопів для розробки рекомендацій та прикладів меморіалізації. 

Десять років триває війна в Україні, і попри те, що бойові дії все ще продовжуються, вже зараз необхідним є розуміння того, як ми будемо згадувати ці страшні події. Важливо, щоб ми визначили, які історичні моменти й уроки мають стати невіддільною частиною нашої пам’яті, щоб у майбутньому це було основою стабілізації та згуртування країни.
Важливість меморіалізації полягає в тому, щоб не просто фіксувати злочини та трагедії, а  переосмислювати і закарбовувати їх у памʼяті. Щоб упевнитися, що ми вивчили уроки цієї війни, потрібно також закарбувати в нашій пам’яті пережиті події та тяжкі втрати.

У суспільстві важливо відкрито говорити про втрати під час війни. Це дозволяє  постраждалим не відчувати себе покинутими та знайти підтримку. Важливо розуміти, що такі розмови хоч і нагадують нам про жорстокість війни, але не занурюють у вічну скорботу; навпаки, це робить нас сильнішими, формуючи згуртоване суспільство, готове “стояти на своєму” і гідно вшановувати пам’ять загиблих. Нехай наша пам’ять буде гарантом уникнення таких трагедій в майбутньому.

Меморіалізація – це спосіб зберегти історію та важливі події для майбутніх поколінь. Процес створення пам’ятника, пам’ятної дошки, музею чи іншого об’єкта, який відзначає та вшановує певну подію або ідею, щоб зберегти їх у пам’яті людей на майбутнє.

Мета нашого Проєкту – створення платформи, на якій експертні групи працюватимуть разом щоб дослідити практики та запити. Ми пропонуємо досліджувати світові практики з меморіалізації, адаптувати та впроваджувати їх в українські реалії.

Також наше завдання – зібрати та проаналізувати кращі з існуючих практик меморіалізації, аби створити рекомендації засобів травмочутливої меморіалізації, які можна в подальшому застосовувати в наших реаліях. Це стане основою для створення національної політики, яка враховуватиме травмованість нашого суспільства. 

В рамках Проєкту будуть реалізовані наступні кроки:

  • сформовані експертні групи та визначені основні теми меморіалізації
  • проаналізовані національні та світові практики меморіалізації
  • проведені воркшопи для розробки рекомендацій та прикладів меморіалізації
  • проведені публічні презентації та обговорення рекомендацій з громадськістю

Дана публікація була підготовлена за підтримки Фонду “Партнерство задля стійкості України “. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО “ІМіП” і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Термін реалізації Проєкту: березнь-серпень 2024

Поділіться своєю знахідкою
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 59