Представники українських громад опановують інструменти діалогу для ефективної відбудови

Поділіться своєю любов'ю

Інститут миру і порозуміння (ІМіП) за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провели триденне навчання для учасників проєкту “Співдія у відновленні громад” (далі – Проєкт). Зустрічі проходили у місті Києві з 22 квітня по 9 травня 2024 року. 

Мета: опанувати теоретичні та практичні навички інструментів діалогу, вирішення конфліктів та пошуку порозуміння, щоб використовувати їх у процесі відновлення та розвитку українських громад. 

Проєкт “Співдія у відновленні громад” має важливе значення в контексті викликів, які виникли через повномасштабне вторгнення та соціальну напругу. Його ціллю є формування фундаменту для інклюзивного та спільного відновлення України, а також розробка моделі для ефективного управління місцевими конфліктами та зміцнення соціальної згуртованості.

Відбудова та повоєнний розвиток є та буде викликом для українських громад. Зниження довіри до владних інститутів, низька соціальна згуртованість, чвари у процесі прийняття рішень та конфліктні ситуації – це далеко неповний список проблем, з якими стикаються наші громади-учасниці. Щоб закласти міцний фундамент для відновлення в майбутньому, ми маємо почати працювати вже зараз. І одним з найдієвіших шляхів такої роботи є сприяння соціальній згуртованості на місцевому рівні”, – зазначає голова Правління ІМіП Альона ГОРОВА. 

Навчання проходить у 3 етапи для 5 громад кожен. Програма поєднує в собі теоретичну та практичну частини, а також процес обговорень. Учасники діляться власним досвідом та обмінюються ідеями щодо вирішення конфліктних ситуацій у їхній громаді. 

Серед основних результатів навчання: 

  • Обговорення та аналіз проблем, які виникають на місцевому рівні в процесі відновлення;
  • Практичний досвід роботи з викликами спричиненими конфліктними ситуаціями між владою, громадою, місцевими активістами та ВПО;
  • Опанування теоретичного матеріалу щодо застосування інструментів діалогу вирішення конфліктів та пошуку порозуміння;
  • Розв’язання реальних кейсів/ситуацій за допомогою вивчених інструментів та обговорення перспектив їх впровадження на практиці. 

Під час навчання учасники мають можливість розвинути навички аналізу та підготовки діалогу в громаді. Це не лише сприяє побудові довіри серед мешканців та влади, але й допомагає вирішувати конфліктні ситуації шляхом досягнення взаємного порозуміння. Отримані знання можуть сприяти побудові та підтримці міжсекторальних партнерств, які є важливим елементом для успішного розвитку будь-якої громади. Співпраця між активістами, громадським сектором, бізнесом та владою може допомогти вирішити навіть найскладніші проблеми та забезпечити сталість та стійкість розвитку”, – зазначає про результати навчання координаторка проєкту ІМіП Катерина ДАНЬКОВА.

Також тренери приділили увагу вирішенню конфліктних ситуацій, які часто виникають у громадах. Учасники отримали можливість ознайомитися з різними методами, стратегіями врегулювання конфліктів, а також співпраці та побудови діалогу між різними сторонами. Це дозволить їм ефективніше взаємодіяти та знаходити конструктивні рішення. 

“Вирішення конфліктів є важливим для розвитку громад та забезпечення гармонійного функціонування місцевих спільнот. Такі навички дозволять учасникам ефективно реагувати на напружені ситуації та сприяти побудові позитивних взаємовідносин у громадах”, – зазначає Альона ГОРОВА

Наступним етапом Проєкту буде відбір робочих груп та проведення установчих зборів, де визначать тему/проблему з якою громади працюватимуть далі. Після – діалогові сесії та інші адвокаційні заходи. 

____

Цю публікацію було створено ГО «Інститут миру і порозуміння» в рамках проєкту «Співдія у відновленні громад», та стало можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації  не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Поділіться своєю любов'ю
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 60