В ІМіП розповіли як використовувати інструменти діалогу в процесі відновлення 

Поділіться своєю знахідкою

15 лютого представники Інституту миру і порозуміння (ІМіП) разом з профільними експертами та представниками ОМС провели воркшоп “Діалогові підходи для відновлення: від emergency до development”. Мета: обговорити дієві шляхи залучення громад до процесу їх відновлення та розвитку

У ході заходу було презентовано чіткі інструменти діалогу та інструкції щодо їх ефективного впровадження. Учасникам також було представлено посібник  “Діалог для відбудови”, в якому зібрано основні рекомендації для застосування цього інструменту на різних рівнях.

Діалог – це процес вироблення рішень, реалізація яких стосується його учасників

Спікери розповіли учасникам про основні аспекти інструменту діалогу та окреслили основні рекомендації щодо їх впровадження як на рівні територіальних громад. 

“Діалог – це не просто про «говоріння». Насправді, це методологія, певний набір цінностей, принципів і інструментів для громад задля вирішення різних проблем, в тому числі відновлення, або ж формування безпеки в громаді. Діалог передбачає те, що у справедливий спосіб ми залучаємо усі групи мешканців до процесу вироблення та прийняття рішень. Це про відповідальність, про включення, про можливість залучити ті ресурси, як іє в громаді, про громадянську позицію”, – зазначила Альона Горова, голова правління IMiП, фасилітаторка та медiаторка з міжнародним досвідом, експертка з організаційного розвитку.

Діалог – це не про “переконати”, а про те, щоб “дати можливість” різним інтересам різних груп бути почутими. Цей інструмент передбачає більше розуміння і порозуміння стосовно рішень, які приймаються для громади.

Про досвід впровадження такого підходу на практиці розповіла Оксана Зазуляк – начальниця відділу економічного розвитку, інвестицій та державних закупівель Великоберезовицької селищної ради

“Представники нашої громади спочатку отримали певні знання та навичок щодо застосування діалоговому підходу. Якоїсь певної конфліктної ситуації у нас не було. Ми більше почали працювати на випередження. Взяли сферу освіти, склали план подальших кроків і почали працювати з цільовими групами (учні, вчителі і батьки, як ВПО так і місцеві). Зробили анонімне опутування щодо згуртування в шкільному середовищі, в якому прийняли участь близько 700 респондентів. Організували офлайн зустрічі з цільовими групами, де змогли почути думки щодо згуртування дітей і створення комфортної атмосфери для них у громаді” – зазначила пані Оксана.  

Як результат ініціативи, під час заходів було напрацьовано проєкт щодо створення діалогових майданчиків на базі 5х у навчальних закладів до якого було залучено понад 1700 учнів, 200 осіб, серед яких батьки з числа ВПО, та понад 100 вчителів. 

Громада позитивно реагувала на впровадження діалогового підходу в громаді. Опитування показало, що найбільш вдалим заходом для згуртування є проведення спільних екскурсій.

“Діалог дуже широко застосовуються задля вирішення конфліктів в громаді. Його «магія» полягає в тому, що фасилітатори (ведучі діалогу) допомагають учасникам позбутися «гострих» кутів і зрозуміти власні інтереси у позиції, яка відстоюється. Чим більший і гостріший конфлікт, тим насправді більше інтересів, про які можна говорити. Як тільки люди чи групи людей починають розуміти свої інтереси, відбувається включення в діалоговий процес”, наголошує Альона Горова. 

За словами Олега Левченка, консультанта у сфері місцевого самоврядування, діалоги надзвичайно важливі для громади, адже дають можливість сформувати довіру, розуміти норми, і потім розробляти на основі цього ключові підходи до системних програм.

Для практичного застосування інструментів діалогу ІМіП підготував посібник “Діалог для відбудови”. Це практичний інструмент для ініціативних груп в громаді, представників ОМС, активістів тощо, які беруть участь у вирішенні різноманітних питань громади.

Посібник “Діалог для відбудови”. 

Посібник “Діалог для відбудови”, розроблений в рамках проєкту «Збереження інклюзії та соціальної єдності в Україні: адаптація та відновлення у відповідь на війну», що впроваджено ІМіП спільно з Ініціативою за Мирні Зміни за підтримки Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії. 

Презентацію заходу можна переглянути за посиланням: 

__________

Воркшоп “Діалогові підходи для відновлення: від emergency до development” ініційовано та організовано Інститутом миру і порозуміння. Подія відбудеться за інформаційної підтримки ІСАР Єднання.

Поділіться своєю знахідкою
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 60