На Форумі громадянського суспільства обговорили поняття справедливості

Поділіться своєю любов'ю

Головна мета заходу — скоординувати дії всіх організацій громадянського суспільства, державних інституцій, місцевої влади та активістів громад задля перемоги.

30 травня у комплексі “Мистецький арсенал відбулася конференція для організацій громадянського суспільства, представників влади, бізнесу та донорів – Форум громадянського суспільства “Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України”. 

В рамках панельної дискусії “Ціна справедливості: хто, як і скільки платитиме за неї”, модератором якої був член правління Інституту миру і порозуміння Максим Єлігулашвілі,  учасники обговорили особливості поняття “справедливість”, ключові підходи щодо встановлення справедливості та притягнення до відповідальності за воєнні злочини, алгоритми та механізми правосуддя тощо. 

Дискусію було організовано за сприяння Коаліція «Україна. П’ята ранку» – правозахисних організацій, які збирають та документують воєнні злочини і злочини проти людяності, вчинені в ході російської збройної агресії в Україні.

Нагадуємо, що ІМіП разом з партнерами продовжує працювати над напрямком правосуддя перехідного періоду. У найближчій перспективі наша організація планує працювати над створенням механізму перехідного правосуддя для України та впровадження несудових засобів досягнення правосуддя в його рамках. Наша ціль: доповнити існуючу модель перехідного правосуддя несудовими, людиноцентрованими практиками, які сприятимуть відновленню та стійкому миру в країні.

Участь у дискусії взяли представники профільних громадських організацій та експерти: Надія Волкова (Ukrainian Legal Advisory Group) Ольга Решетилова (Медійна ініціатива за права людини), Оксана Коляда (ГО «Простір можливостей») та Юлія Тищенко (Національний інститут стратегічних досліджень).

“Питання справедливості є досить складним і воно безперечно потрапляє у високий рівень вимог українського суспільства. Останнім часом, ми бачимо, що ця катеорія стає також простором “хайпу”. Проте, варто пам’ятати, що війна розпочалася у 2014 році і тому, ми повинні розглядати в нашому контексті саме цей період”, – наголосив Максим Єлігулашвілі. 

Координаторка МІПЛ, член Коаліції “Україна. П’ята ранку” Ольга Решетилова підкреслила, що “елементом досягнення справедливості має бути правосуддя”. “Історія України останні девʼять років пишеться в судах. І по тому, які там будуть вироки, яка інформація буде в матеріалах справи, наші діти і онуки вивчатимуть історію нашої боротьби”, – зазначила спікерка.

Юлія Тищенко, експертка національної платформи стійкості та згуртованості зауважила, що протягом усього періоду незалежності в Україні недостатньою є “культура справедливості”. Вона також зазначила: “Наше суспільство інтуїтивно розуміло, що справедливість є, але бачило її замало довкола себе. Відтак, інструменталізація цього процесу для України стане великим викликом. Наскільки дієвими будуть ці інструменти досягнення справедливості, настільки ефективною буде наша стійкість та розвиток в майбутньому”. 

Спікери також обговорили питання елементів досягнення справедливості та її беззаперечне розуміння та відчуття після війни в Україні. 

Оксана Коляда, керівник проектів ГО «Простір можливостей» поділилася результатами опитування серед ветеранів щодо їхнього розуміння справедливості. 

“Результати наших досліджень свідчать про те, що ветерани точно не вбачають у цьому понятті “принцип самосуду”. 75% опитаних вбачають справедливість у застосуванні правових законних механізмів та через притягнення винних воєнних злочинців до відповідальності. Також ветерани виявили готовність та бажання бути залученими в сам процес притягнення до відповідальності” – зазначила спікерка. 

Надія Волкова, директор Ukrainian Legal Advisory Group також відмітила, що якщо процеси правосуддя є неефективними та неякісними, то досягнення стійкого миру є лише мрією.

“Правосуддя, яке стосується збройних конфліктів має два виміри. Це міжнародний та національний. Ми повинні розуміти, що фундаментом справедливості є якісне та результативне правосуддя. Відтак, жодна міжнародна правова інституція не забезпечить нам достатнього відчуття справедливості до тих пір, поки ми не вибудуємо власний механізм її досягнення”, – додала Надія Волкова. 

Повний запис Панельної дискусії дивіться за посиланням: https://forum.ednannia.ua/online-discussion-1.html 

Поділіться своєю любов'ю
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 67