Інклюзивне відновлення — це не “розкіш”, а необхідність для побудови спроможної та стійкої України

Поділіться своєю любов'ю

Голова правління ІМіП Альона Горова взяла участь у заходах в рамках конференції “Інклюзивне відновлення та відбудова в Україні”(Inclusive Recovery and Reconstruction), що відбулась 10 червня 2024 року у Берліні, як сайд-подія щорічної URC.

У події взяли участь представники українських організацій громадянського суспільства, міжнародних та іноземних урядових організацій, експерти, що працюють у темі інклюзивного відновлення.

Для України інклюзивне відновлення – це можливість побудувати країну, в якій кожен українець хотітиме залишитися та жити після війни, залучити кожну місцеву громаду та представників усіх груп населення до проєктів з розбудови сильної, спроможної України. “Нічого для України без України, нічого про Україну без України” – ось деякі з багатьох визначень інклюзивного відновлення, які звучали від екпертів на цьому заході.

Проект “Інклюзивне відновлення і відбудова” (серія заходів, – конференції в Києві у квітні та Берліні у червні 2024 року) був підтриманий шведською урядовою організацією Folke Bernadotte Academy. Протягом проекту IRRC ініціатори визначили чотири широкі сфери, в яких вони можуть зробити вагомий внесок: верховенство права, інклюзивне та цифрове врядування, діалог та соціальна згуртованість, рамки реалізації та механізми відновлення. 

У ході роботи, було також презентовано рекомендації щодо інклюзивного відновлення, розроблені за участі національних та іноземних експертів. Вони мають стати вагомим доповнення у роботі українського уряду щодо забезпечення відновлення та розвитку України, як на національному, так і на міжнародному рівнях після повномасштабної війни. 

Рекомендації: 

1. Верховенство права

  • Інвестиції у верховенство права та розвиток громадянського суспільста;  
  • Гендерно-чутливе правосуддя = справедливе правосуддя;
  • Інклюзія, соціальна згуртованість та гендерна рівність – пріоритет для відновлення України.

2. Інклюзивне та цифрове врядування

  • Демократія та права людини завжди мають значення.           
  • Ефективний нагляд забезпечує прозорість як основу демократії.
  • Демократія потребує захисту в різних вимірах, включаючи кібер сферу.
  • Цифрові інструменти посилюють демократію, але не замінюють її.

3. Діалог та соціальна згуртованість

  • Залучення громадського суспільства до всіх етапів відновлення та включення в процес впровадження змін; 
  • Соціальна згуртованість є невід’ємною частиною зусиль з підтримки України і вимагає гнучкого безстрокового фінансування місцевих суб’єктів; 
  • Процес прийняття рішень, орієнтований на людей та громади;
  • Розвиток інклюзивного підходу до відновного правосуддя задля забезпечення справедливості. 

4. Рамка у наданні допомоги та механізмів відновлення

  • Міжнародний рівень: Цільові фонди для людського капіталу відновлення, підвищення прозорості, забезпечення сталості, підтримка балансу на рівні громад;
  • Національний ріень: створення центру прийняття рішень, забезпечення ресурсів (людські, фінансові) та механізмів (правові, організаційні), визнання ГО як партнерів, залучення бізнесу (можливості, кращі практики управління, національні інтереси);
  • Місцевий рівень: використання досвіду та найкращих практик, синхронізація нормативно-правових актів та методологій, підтримка у забезпеченні потенціалу. 

Представники ІМіП Альона Горова та Максим Єлігулашвілі теж долучитися до підготовки підсумкових документів. Наша організація, з початком війни, основним напрямом своєї діяльності визначила теми інклюзії, соціальної згуртованості та відновного правосуддя. 

“Інклюзивне відновлення – це основа для відновлення інфраструктури та власне відбудови. Ми маємо працювати над тим, щоб забезпечити соціальну згуртованість українського суспільства та дати їм можливість повноцінно долучатися до цих процесів на усіх рівнях та етапах. Це про необхідність та про запоруку нашого майбутнього успіху у відбудові українських регіонів”, – зазначила Альона ГОРОВА. 

Передумовою успішного відновлення та реконструкції є підхід, орієнтований на людей, який враховує потреби всього населення: ґендерна перспектива, яка висвітлює специфічні потреби різних груп жінок і чоловіків, дівчат і хлопців, а також забезпечує рівну участь і вплив жінок і чоловіків у механізмах відновлення та реконструкції.

Поділіться своєю любов'ю
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 68