Громадяни мають високий рівень очікувань від влади в питанні забезпечення справедливості: результати дослідження ІМіП

Поділіться своєю любов'ю

30 липня у Медіацентрі Україна ми презентували результати дослідження щодо викликів пов’язаих з реінтеграцією деокупованих територій. Участь у дискусії взяли Максим Єлігулашвілі, член правління ІМіП та Дар’я Свиридова, партнерка Azones.

За словами Дарʼї Свиридової, зараз ми спостерігаємо зниження очікуваннь, щодо формату механізмів повʼязаних з правосуддям. До прикладу, очікування від того, які дії мають бути вчинені в контексті правосуддя, а саме “притягнення винних до відповідальності” в порівнянні з 2023 р. зменшились на майже 5%.

Разом з тим зростає запит на позасудові способи досягнення справедливості. Це і питання знаходження зниклих безвісті чи депортованих осіб і питання отримання компенсації.

“Населення бачить, що немає швидкого правосуддя і очікує, що отримає хоча б фінансові компенсації, якщо не відбудеться правосуддя. Також зростає тренд на вшанування памʼяті про події і наслідки подій війни, що на нашу думку важливо з точки зору втілення процесів відновлення країни і подолання наслідків війни”, – наголошує пані Дар’я.

Громадяни України мають високий рівень очікувань від органів державної влади в питанні забезпечення справедливості. 50% опитаних українців очікують на забезпечення справедливості від Президента України, 37% – від Уряду та 35% від Парламенту.

«Українці очікують, що розбудову інфраструктури справедливості забезпечать саме органи державної влади. Попри, можливо, наші очікування, що ветерани повернуться і розбудують справедливість, чи населення України має щось робити – ні, очікування українців показують, що в топ три акторів, які мають забезпечити справедливість, є представники органів державної влади. І власне 50% респондентів вказують саме на президента. Можливо, це дуже пов’язано з публічною комунікацією президентом теми справедливості за наслідками війни”, – зазначає Дар’я.

Зазначимо, що зростає також тренд на застосування державою додаткових механізмів забезпечення справедливості. Тобто, коли не тільки суд може бути інструментом правосуддя, але і держава розбудовує такі інстурменти як комісії люстрації, комісії правди і примирення, компенсаційні механізми тощо. За результатами опитування, більше 50% відповіли, що державі важливо це робити на постійній основі та ще 30%, що це може бути зроблено тимчасово.

Дані дослідження базуються на результатах серії глибинних інтерв’ю з деокупованих територій, а також результатах національного опитування здійсненого Соціологічною групою «Рейтинг» у період з 5 по 12 липня 2024 року.

Більше про результати дослідження та очікування укаїнців у забезпеченні справедливсті дивіться у нашій презентації за посиланням: https://www.youtube.com/live/5dE91Wwr2eo?si=qeXHiDvqM_NUVnHc

——

Презентація дослідження «Деякі виклики повʼязані реінтеграцією деокупованих територій і меморалізацією» реалізується ІМІП за підтримки ІСАР Єднання у межах проекту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

Поділіться своєю любов'ю
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 68