Українські громади опановують базові навички фасилітації для соціальної згуртованості

Поділіться своєю любов'ю

Проєкт “Спільна ініціатива України та Румунії для соціального відновлення, інклюзії та згуртованості українських громад” за підтримки Італійської агенції розвитку співробітництва (AICS) спільно з ГО Інститут миру та розуміння розпочинає навчальну програму “Базові навички фасилітації” для українських громад, спрямовану на зміцнення соціальної згуртованості.

Метою тренінгу є розвиток спроможностей та навичок впровадження діалогових інструментів для здійснення діалогових ініціатив на місцевому рівні, забезпечення підтримки та сприяння соціальній згуртованості в громадах через об’єднання навколо закладів освіти. 

Учасники розвивають навички асертивності, емпатії та конфліктного менеджменту, опановують вміння налагоджувати процесу діалогу та фасилітації.

Програма тренінгу складалась з теоретичної та практичної частин, а також включає обговорення реальних кейсів. Учасники діляться власним досвідом, обмінюються ідеями та працюють над розв’язанням конфліктних ситуацій у своїх громадах.

Серед основних результатів навчання:

  • Опанування теоретичних основ фасилітації та діалогових інструментів;
  • Розвиток навичок асертивності, емпатії та конфліктного менеджменту;
  • Практичне застосування набутих знань у реальних кейсах;
  • Формування стратегії для впровадження діалогових ініціатив у громадах.

Проєкт “Спільна ініціатива України та Румунії для соціального відновлення, інклюзії та згуртованості українських громад” важливий у контексті соціальних викликів, спричинених повномасштабним вторгненням. Його ціллю є зміцнення соціальної згуртованості та інклюзії в громадах, а також підтримка процесів відновлення через впровадження діалогових ініціатив.

“Посилення соціальної згуртованості та використання діалогу як інструменту налагодження процесів в громадах є важливим елементом розбудови міцного суспільства на засадах спільної поваги, відповідальності та підтримки. Особливо в часи кризи, коли внутрішніх ресурсів стає менше, а викликів більшає важливо мати інструменти що допоможуть швидко і якісно будувати взаємовідносини та комунікацію у співпраці та партнерстві одне з одним. В Інститі миру і порозуміння, маючи багаторічний досвід використання діалогового підходу, ми бачимо що саме такий підхід допомагає людям та спільнотам полегшувати психологічне навантаження, розвиватися, якісно вирішувати проблемні питання та приймати реалістичні довгострокові рішення”, – зазначає експертка проєкту Єлизавета Коваль.

Завдяки тренінгу, громади отримали можливість не лише зміцнити свої навички в управлінні конфліктами та фасилітації, але й розробити практичні стратегії для ефективної комунікації та співпраці. Це дозволяє не тільки вирішувати нагальні проблеми, але й закладати основу для довгострокового стабільного розвитку.

____

Проєкт  “Спільна ініціатива України та Румунії для соціального відновлення, інклюзії та згуртованості українських громад” фінансується Італійським агентством зі співробітництва у сфері розвитку (AICS). 

Проєкт спрямований на посилення соціальної згуртованості та покращення доступу до освіти та підтримки українських громад як в громадах на території України, так і для українців-вимушених переселенців в Румунії.

Поділіться своєю любов'ю
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 68