Відбулася дискусія щодо забезпечення правосуддя під час війни

Поділіться своєю любов'ю

17 липня у Представництві Президента України у Криму відбулася дискусія з нагоди Дня міжнародного правосуддя “Як Україні забезпечувати правосуддя під час війни та долати її наслідки” організована Коаліцією “Україна. П’ята ранку”. 

В рамках дискусії експерти обговорили особливості забезпечення правосуддя в країні, що воює, спроможність існуючої системи, вироки у справах про міжнародні злочини та перспективи створення міжнародного трибуналу.  

Участь у заходів також взяв член правління ІМІП Максим ЄЛІГУЛАШВІЛІ.

У ході роботи було презентовано результати дослідження “Правосуддя за міжнародні злочини внаслідок агресії РФ: позиція суддів, ветеранів/ветеранок та запит населення України”. 

Результати дослідження свідчать, що три чверті українців не бажають чекати завершення війни для встановлення справедливості, а вбачають потребу негайної роботи і правоохоронної і судової системи. Щодо пріоритетів правосуддя то 75% націлені на перш за все на покарання винних у скоєнні злочинів, а не отримання компенсацій.

“Міжнародний досвід демонструє, що системи правосуддя конфліктуючих країн стикаються, як правило, з такими викликами, для подолання яких потрібно шукати нові рішення, тому що наявні підходи та механізми перестають бути дієвими. Такі ситуації вимагають створення спеціальних механізмів правосуддя”, – йдеться у результатах. 

ІМіП має багаторічний досвід у цій сфері.  Зараз ми активно працююємо над створенням механізму перехідного правосуддя для України та впровадження несудових засобів досягнення правосуддя в його рамках. Наша ціль: доповнити існуючу модель перехідного правосуддя несудовими, людино центрованими практиками, які сприятимуть відновленню та стійкому миру в країні.

Поділіться своєю любов'ю
інститут миру і порозуміння
інститут миру і порозуміння

інститут миру і порозуміння

Статті: 67